Protilátky proti bielkovinám kravského mlieka IgM, IgA, IgG
Základné informácie
Možnosti vyšetrenia cez zdravotnú poisťovňu
Áno
Metóda
ELISA
Význam stanovenia
Vyšetrenie sa používa na diferenciálnu diagnostiku intolerancie kravského mlieka.
Relevancia vyšetrenia
Potravinovú intoleranciu vyvolávajú časti potravín, ktoré sú zvyčajne bielkovinovej povahy, najčastejšie glykoproteíny.
Sú odolné voči denaturácii teplom pri kuchynskom spracovaní aj voči hydrolytickému pôsobeniu žalúdočných kyselín a dokonca aj voči činnosti tráviacej proteázy v tráviacom trakte. Po zachytení špeciálnymi M-bunkami črevného epitelu, pokrývajúcimi tzv. Peyerské plaky, sú pohltené makrofágmi. Tie po ich následnom ďalšom spracovaní predkladajú antigény Th-lymfocytom. Následne dochádza k imunitnej senzibilizácii
s tvorbou protilátok, ale nie triedy IgE, ktoré vyvolávajú alergickú reakciu, ale v rannom štádiu tvorby imunoglobulínov triedy A (IgA) a po niekoľkých ďalších podnetoch imunoglobulínov M (IgM) a G (IgG).
Bielkoviny kravského mlieka patria k najčastejším a najvýznamnejším príčinám potravinovej intolerancie.
Hlavné globulárne bielkoviny srvátky, ktoré sú syntetizované v mliečnej žľaze, sú beta-laktoglobulín a alfa-laktalbumín.
Krvného pôvodu sú bovinný sérový albumín, imunoglobulíny a laktoferín. Kazeínová frakcia obsahuje 4 typy kazeínu (alfa-s1-kazeín, alfa-s2-kazeín, beta-kazeín a kappa-kazeín). Ak výsledky testu preukážu tvorbu protilátok proti kravskému mlieku, je vhodné ho vylúčiť z jedálnička úplne, alebo aspoň zásadne znížiť jeho spotrebu. V posledných rokoch sa zvyšuje výskyt a intenzita reakcií aj na kazeín. Boli popísané aj skrížené
reakcie medzi kazeínom kravského mlieka a sójovej bielkoviny.
Indikácia VšZP
001; 003; 007; 008; 010; 018; 020; 040; 048; 060; 140; 154; 156
Indikácia Union
003; 040; 048; 140; 154; 156; 001;018; 007; 008; 010;020;060
Indikácia Dôvera
t. č. nie je k dispozícii
Doplnkové informácie
Frekvencia Dôvera
t. č. nie je k dispozícii
Frekvencia VšZP
t. č. nie je k dispozícii
Frekvencia Union
2x za mesiac
Interferencia
Hemolýza a lipémia.
Použiteľnosť pre prax
Konzumácia kravského mlieka môže byť sprevádzaná tromi úplne odlišnými zdravotnými komplikáciami, a to:
• alergiou na bielkovinu kravského mlieka,
• intoleranciou laktózy pri deficite laktázy,
• potravinovou intoleranciou bielkoviny kravského mlieka.
Chronická únava, bolesti hlavy, poruchy spánku, nevýkonnosť, nadváha s problematickým chudnutím a zadržiavaním vody, tráviace ťažkosti s nepravidelnosťou stolice, detské koliky, hnačky, zvracanie, kožné problémy, atopický ekzém, žihľavka, bolesti kĺbov a častá chorobnosť pri oslabenej imunite môžu mať jednoduchévysvetlenie v imunologickej príčine – v potravinovej intolerancii. Hlavnú úlohu zohrávajú IgG protilátky.
Typ skúmavky, pravidlá pred odberom, teploty pri transporte a uskladenení
Odber krvi nalačno – venózna krv (5 ml) Vzorku po odbere odoslať čo najskôr do laboratória. Vzorku po scentrifugovaní v laboratóriu odsať a sérum uskladňovať pri teplote 2 – 8 °C do 72 hodín. Zmrazená vzorka je pri -20 °C stabilná dlhodobo – opakovane nezmrazovať.
Referenčné hodnoty
Referenčné rozpätie
Protilátky proti kravskému mlieku (IU/ml)
IgA: < 18 negatívne | ≥ 18 – ≤ 22 hraničné | > 22 pozitívne
IgG: < 18 negatívne | ≥ 18 – ≤ 22 hraničné | > 22 pozitívne
IgM: < 18 negatívne | ≥ 18 – ≤ 22 hraničné | > 22 pozitívne