Sorry, Gwyneth Paltrowová!

Chcem sa stravovať správne. Tak, aby som nepriberala a aby mi to jedlo nepoškodzovalo zdravie. Lenže, kto sa má vyznať vo všetkých tých protichodných radách? Komu veriť, keď aj univerzitní profesori klamú?

Už od gymnázia skúšam všelijaké stravovacie programy. Po období šialených diét, pri ktorých sa počítali kalórie, body či zjedené vajíčka, keď som chudla a pribrala behom pár mesiacov aj desať kíl, som pochopila, že na to treba ísť inak. To bolo ešte v časoch, keď eco a bio a šťastné sliepočky neboli v móde a ani Gwyneth Paltrowová a doktor Bukovský ešte neobjavili svoje pravé poslanie.

Keď mi tesne pred Nežnou revolúciou začala kolegyňa nosiť tajné materiály ochranárov o životnom prostredí, v ktorých sa písalo aj o strave, začala som o nej viac rozmýšľať ako o niečom, čo nie je len o štíhlej línii, ale najmä o zdraví. Makrobiotika ma nejako obišla, zato dva roky som bola vegetariánka a s kamarátkami som absolvovala čudesný pobyt v kúpeľoch, kde nás akýsi doktor hypnotizoval a našepkával nám, že nám nechutí jesť mäso. Nevydržala som predstierať alfa hladinu a rozosmiala sa, lebo mne vtedy mäso nechutilo aj celkom vedome.

Nebudem to ďalej naťahovať, cez raw food a delenú stravu som sa dnes dopracovala k paleo stravovaniu a to mi zatiaľ vyhovuje najviac. Nielen svojou skladbou, ale aj tým, že oslovuje najmä racionálnych ekonomických analytikov, ktorí sú zvyknutí všetky tvrdenia spochybňovať a overovať, takže sa nenechajú len tak opiť rožkom.

Lenže teraz sa mi dostala do ruky kniha vyštudovaného biochemika a kuchára Anthonyho Warnera Nabrúsený šéfkuchár – Bludy a pravda o zdravom stravovaní a ten sa teda naozaj nekašle. Schytali to od neho všetci, aj paleo, aj kokosový olej, aj antioxidanty, aj food blogeri a všakovakí stravovací guruovia, ktorí objavili jedinú správnu cestu životom a črevami. Najviac autor nakladá herečke Gwyneth Paltrowovej, ktorá je od istého času odborníčka na všetko, aj na stravovanie, a má veľmi populárny blog Goop. Až mi jej pri čítaní bolo občas ľúto.

Nabrúsený šéfkuchár, verný svojmu vzdelaniu, verí len vedcom. Nielen v oblasti biochémie, ale aj tým, ktorí sa zaoberajú ľudskou mysľou a jej schopnosťou uveriť bludom. Cituje Kahnemana, Arielyho, Pinkera. Na konci knihy uvádza zoznam profesií a titulov, ktorým môžeme veriť, že o stravovaní niečo naozaj vedia. Naopak, vystríha pred ľuďmi, ktorí píšu o superpotravinách, o detoxe, o filozofii v stravovaní a namiesto dôkazov používajú osobné historky.

Oukej. Obráťme sa teda na vedu. Jedným z najcitovanejších a najpopulárnejších vedcov zaoberajúcich sa stravovaním je americký profesor z Cornellovej univerzity Brian Wansink, autor dvoch kníh o bezmyšlienkovitom konzumovaní jedla, ktorý bol istý čas aj šéfom USDA’s Centre for Nutrition Policy and Promotion, takže mal vplyv na oficiálnu stravovaciu politiku USA. Ak vám nič nehovorí jeho meno, určite si spomeniete na jeden z najslávnejších Wansinkových experimentov známy ako bezodná miska, do ktorej sa zospodu nenápadne stále dopĺňala polievka. Normálne vraj dokážeme zjesť tak 400 ml polievky, z bezod­nej misky aj liter. Wansink vypočítal, že sme schopní zjesť o 20 percent viac alebo menej kalórií bez toho, aby sme si to vôbec uvedomili.

Wansink za túto prácu v roku 2007 dostal skeptickú Ig Nobelovu cenu, ktorá sa udeľuje za neobvyklé vedecké práce. V každom prípade aj to sú práce seriózne, vedecky podložené, len majú trošku zvláštny predmet skúmania. Žiaľ, minulý rok sa prevalil škandál, že mnohé jeho závery sú doslova lživé, vykonštruované, že si štatistické dáta prispôsoboval tak, aby mu sedeli do jeho teórií a boli uverejniteľné v rešpektovaných periodikách. Viaceré práce už boli oficiálne stiahnuté, revidované alebo inými vedcami úplne vyvrátené, ostatné sa kontrolujú. Neslávne skončila aj tá slávna bezodná miska. Dištancujú sa od neho bývalí spolupracovníci, rešpektované periodiká i odborné organizácie. Profesor sa nevyjadruje, stále pracuje na univerzite a ďalej veselo zverejňuje svoje „vedecké“ zistenia.

Takže nám, úbohým stravníkom, neostáva nič iné, len sa držať toho, čo pre Nabrúseného šéfkuchára povedala jeho vedecká konzultantka: „Čím viac sa o strave dozvedáme, tým menej je zaujímavé konečné posolstvo. A to znie: Jedzte všetko s mierou a viac sa hýbte.“

Hodnotenie článku

inVitro 4/2018

Diabetológia

Tento článok sa nachádza v čísle InVitro 4/2018 Diabetológia. Ak máte záujem o časopis v tlačenej verzii, ozvite sa nám.
Objednať inVitro