Laktózová intolerancia (LI) a alergia na kravské mlieko (AKM)

Laktózová intolerancia je svojimi symptómami v prejavoch veľmi ťažko rozlíšiteľná od alergie na kravské mlieko. Kým laktózová intolerancia hovorí o schopnosti nášho tela štiepiť laktózu (mliečny cukor), alergia na kravské mlieko je výsledkom imunitnej reakciu tela na bielkoviny obsiahnuté v mlieku. Zatiaľ čo alergie zvyknú s vyšším vekom človeka zmierňovať svoj priebeh, u intolerancie laktózy je situácia skôr opačná – s vekom jej priebeh býva ťažší.

Laktózová intolerancia (LI)

Zaradenie v systéme: Ide o poruchu trávenia. Nie je spôsobená imunitnou reakciou.

Výskyt: LI je veľmi častá, dospelý typ LI je prítomný u 65 – 75 % populácie. Niektoré etniká majú zvýšený výskyt LI (Arabi, Židia, Gréci, Taliani, ľudia z východnej Ázie a západnej Afriky).

Podstata poruchy: rôzny stupeň aktivity enzýmu, ktorý sa volá laktáza (β-galaktozidáza). Laktáza sa nachádza v kefkovom leme tenkého čreva a jej úlohou je rozkladať laktózu prijatú v potrave na 2 zložky – glukózu a galaktózu. Pri LI v dôsledku zníženej aktivity laktázy dochádza k hromadeniu nerozloženej laktózy a následne aj vody a elektrolytov. Takýto obsah v čreve spôsobuje zrýchlené posúvanie obsahu do hrubého čreva, kde laktózu rozkladajú tu prítomné baktérie za vzniku väčšieho množstva plynov (vodík sa resorbuje a vydychuje pľúcami) a kyseliny mliečnej (využitie v diagnostike). Procesy v čreve spôsobujú typické symptómy LI.

Príčiny:

  1. Primárna LI – bez úpravy stravy pretrvávanie symptómov doživotne, s rizikom vývoja porúch kostnej denzity a vnútorného prostredia.
  1. Kongenitálny nedostatok laktázy (od narodenia)
  2. LI u nedonosených novorodencov
  3. Dospelý typ LI (vyvíja sa s pribúdajúcim vekom)
  1. Sekundárna LI – po odoznení vyvolávajúcej príčiny spravidla vymiznutie LI po niekoľkých dňoch až týždňoch.
  • Po poškodení čreva liekmi (antibiotiká), úrazom, operáciou, ionizujúcim žiarením, infekciou (vírusovou, bakteriálnou alebo parazitmi) alebo iným ochorením (Crohnova choroba).

Symptómy LI (naviazané bezprostredne na príjem jedál a nápojov s obsahom laktózy): bolesti brucha, nafukovanie a plynatosť, hnačka.

Príklady iných častých príčin symptómami imitujúcich LI:

  1. korenené a štipľavé jedlá, jedlá stimulujúce črevnú peristaltiku (káva),
  2. celiakia,
  3. IBS (syndróm dráždivého čreva),
  4. IBD (idiopatické zápaly čreva),
  5. alergia na kravské mlieko.

Diagnostika:

  1. priame (invazívne) metódy – meranie aktivity laktázy v bioptickej vzorke z tenkého čreva; genetické vyšetrenie LCT génu,
  2. nepriame (neinvazívne) metódy – výdychový test (so stanovením vodíka vo vydychovanom vzduchu),
  3. pomocné metódy – meranie pH stolice; meranie vzostupu glykémie po záťaži laktózou.

Možnosti liečby:

  1. čiastočná alebo úplná redukcia jedál a nápojov s obsahom laktózy, daná individuálnou toleranciou laktózy,
  2. užitie tabliet alebo kvapiek s obsahom enzýmu laktáza, vždy pred jedlom (napr. Laktoleráza, LaktoPlus, Laktazan),
  3. konzumácia bezlaktózových jedál a nápojov alebo so zníženým obsahom laktózy.

Alergia na kravské mlieko (AKM)

Zaradenie v systéme: ide o potravinovú alergiu. Je spôsobená imunitným systémom.

Výskyt: Mlieko predstavuje 3. najčastejšiu potravinu (po 1. arašidoch a 2. orechoch) schopnú vyvolať anafylaxiu. AKM sa vyskytuje najčastejšie u dojčiat, s vekom výskyt klesá (ale môže pretrvávať doživotne). Tolerancia na bielkovinu kravského mlieka sa spravidla obnovuje do 2. roku života (u 28 % dojčiat), do 4. roku (u 56 % dojčiat) a do 6. roku (u 70 % dojčiat).

Podstata alergie: Ide o hypersenzitívnu reakciu imunitného systému na jednu alebo viac bielkovín kravského mlieka, ktoré obsahuje viaceré alergény (β-laktoglobulín, α-laktalbumín, kazeín, bovinný sérový albumín, bovinný laktoferín). Pri alergii nachádzame posunutú rovnováhu Th2˃Th1 lymfocytov, nedostatočné hladiny protizápalových látok (IL-10, TGF-β), nezrelosť slizničnej bariéry v čreve, zvýšenú produkciu zápalových látok (TNF-α), ale prispieva aj genetická predispozícia a pôsobenie alergénu (čas, dávka, frekvencia). V krvi sú zvýšené hladiny špecifických IgE protilátok proti alergénom kravského mlieka. Po konzumácii mlieka dochádza k vyplaveniu histamínu a ďalších látok, zodpovedných za symptómy.

Symptómy AKM:

  1. včasné – žihľavka (bodanie, výsev drobných vyrážok a svrbenie), tŕpnutie pier, opuch pier, jazyka a hrdla, dýchavičnosť, kašeľ, vracanie,
  2. neskoršie – kŕče v bruchu, hnačky, stolica s prímesou krvi, slzenie a bezfarebný výtok z nosa.

Najzávažnejším prejavom je anafylaktická reakcia (až šok) ohrozujúca život zúžením dýchacích ciest a poklesom krvného tlaku.

Príklady iných častých príčin symptómami imitujúcich AKM:

  1. pylorostenóza,
  2. laktózová intolerancia,
  3. celiakia,
  4. zápalové choroby čreva,
  5. infekčné hnačky.

Diagnostika: anamnéza, klinické vyšetrenie, imunologické vyšetrenie (kožné testy, krvné testy vrátane špecifických IgE).

Možnosti liečby: eliminačná diéta s dostatočným prísunom vápnika (vylúčenie mlieka a všetkých potravín s obsahom mlieka – vylúčenie sa týka aj kozieho, ovčieho a sójového mlieka kvôli možnosti skríženej reakcie). Ako prevencia vývoja tohto typu alergie sa dojčiacim ženám odporúča diéta s vynechaním najčastejších silných alergénov (arašidy, orechy, kravské mlieko, vajcia a pod).

PRAKTICKÉ POROVNANIA A DOPLNENIA

Tabuľka č. 1 – Porovnanie LI a AKM (1)

 

Laktózová intolerancia

Alergia na kravské mlieko

Vyvolávateľ

mliečny cukor (laktóza)

mliečne bielkoviny

(β-laktoglobulín, α-laktalbumín, kazeín, bovinný sérový albumín, bovinný laktoferín)

Prevalencia v EÚ

najčastejšie u dospelých

(4 – 56 %)

najčastejšie u dojčiat

(2 % dojčiat; 0,5 % dospelých)

Príčina

nedostatočná funkcia enzýmu

hypersenzitívna reakcia imunitného systému na alergén

Príznaky

gastrointestinálne

gastrointestinálne (50 – 80 % dojčiat s AKM), kožné (20 – 40 % dojčiat s AKM), respiračné (10 – 25 %), anafylaxia

Liečba

úprava množstiev konzumovanej laktózy

(podľa tolerancie)

eliminačná diéta (vylúčenie mlieka a všetkých potravín s obsahom mlieka)

 

Tabuľka č. 2 – Prehľad zloženia hlavných druhov mliek v g/100g mlieka (2)

Druh mlieka

Sušina

Bielkovina

Laktóza

Tuk

Minerálne látky

Ovčie

16,1

5,2

4,2

6,2

0,9

Kozie

13,4

3,6

4,8

4,2

0,8

Kravské

12,6

3,2

4,7

3,7

0,8

 

Tabuľka č. 3 – Obsah laktózy vo vybraných mliečnych výrobkoch (3)

 

Obsah laktózy

(priemer v g/100g)

Veľkosť porcie

(v g)

Obsah laktózy v porcii

(priemer v g)

Kravské mlieko

4,0

250

10,0

Kozie mlieko

4,4

-

-

Ovčie mlieko

4,6

-

-

Materské mlieko

7,2

-

-

Jogurt

4,1

150

6,2

Jogurt ovocný

3,0

150

4,5

Kefír

3,8

200

7,6

Smotana do kávy

3,8

15

0,6

Šľahačka

3,1

15

0,5

Zmrzlina

6,0

50 – 100

3 – 6

Tvaroh mäkký

3,5

100

3,5

Cottage syr

2,2

100

2,2

Tvrdý syr (Ementál, Parmezán)

menej než 0,4

100

0,4

Polotvrdý syr (Eidam, Gouda)

0,5

100

0,5

Maslo

0,7

10

0,1

Sušené plnotučné mlieko

38,0

-

-

Sušené odstredené mlieko

52,0

-

-

Sušená srvátka

74,0

-

-

Literatúra:

  1. Čierna I: Intolerancia laktózy nie je alergia. Pediatr. Prax, 2007; 3:129-134.
  2. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/milk-alergy/symptoms-causes/syc-20375101
  3. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/lactose-intolerance/symptoms-causes/syc-20374232
  4. Herian K: Prínos ovčích mliečnych výrobkov pre zdravie ľudí. Mlékařské listy 2014, č.143, s.I-VI.
  5. Kopáček J: Laktózová intolerance, její příčiny, přiznaky a nutriční řešení. Mlékařské listy 2017, č.165, Vol. 28, No. 6, s.11-16.